Ahjudest

by - neljapäev, juuni 29, 2023


Ahjud ei kuulu just suviste teemade hulka, aga teen täna oma ahjudest juttu, kuna vahetasin mõni aeg tagasi köögis praeahju välja ning värvisin kamin-ahju valgeks. Mainin veel enne, et mul on nüüd pisike kodu- ja sisustusteemaline e-pood, kuhu olen koondanud oma uusi ja vanu lemmikuid peamiselt kodumaistelt tootjatelt. Olete lahkesti oodatud seda külastama aadressil shop.byliisi.ee või esilehel oleva lingi kaudu.


Minu korter on ahjuküttega ja küttekehaks Nordpeis kamin-ahi Salzburg M-suuruses. Ahju ostsin nüüd juba pea seitse aastat tagasi Kaminakojast. Tegu on moodulahjuga, mida ei ole keeruline kokku panna (minu isa sai juhist järgides sellega ise hakkama). Kuna antud ahi on värvitav, oli minu esialgne plaan ta kohe valge värvi alla panna, kuid loobusin sellest mõttest, sest täiesti valges interjööris tundus hall ahi päris tore.


Pärast elutoaosa tapeetimist tundus mulle kohe, et nüüd on aeg ahi lõpuks ära värvida - tapeediga ei tundunud betoonikarva ahi enam nii hea variant. Valgena muutus ahi kohe visuaalselt kitsamaks ja rohkem ümbritsevasse interjööri sulades muutus ka ruum justkui veidi avaramaks. Ahjuga pole aga kõik veel ühelpool. Mul on plaan lasta kunstnikul teha ahjule  maaling, disain on ka juba valmis.


Nüüd aga uuest praeahjust köögis. Oleksin juba alguses pannud kööki väikese praeahju, kui korter poleks tulnud koos integreeritud ahjuga. Vahepeal aga tõusid elektrihinnad ja üksi elades ei ole mul vaja suurt praeahju. Nii otsustasingi hakata otsima endale väikest, eelistatavalt heledat kauni retrodisainiga miniahju.


Eestis on muidugi taoliste ahjude valik väga piiratud, aga õnnestus siiski leida see, mida otsisin. Tegin oma tellimuse Galadoris, aga sellega oli selline naljakas lugu, et tootepilt oli neil natuke teistsugusest Schlosseri miniahjust kui see, mille mina sain. Ma ei hakanud isegi klienditeenindusega ühendust võtma, sest mulle saabunud ahi meeldis samuti ja olen sellegipoolest tootega väga rahul.


Kuna nüüd on mul poole väiksem praeahi kui enne, siis õnnestus uue ahju kohale ehitada kapp pottidele ja pannidele ning see on teinud köögis tegutsemise palju mugavamaks, sest enne pidin neid ahjus hoidma ja süüa tehes edasi-tagasi tõstma. Miniahju puhul tuleb muidugi õppida kraade ja aega määrama, sest kõik valmib palju kiiremini, kui suure mahuga ahjus. Olen nüüd hakanud enam-vähem seda asja käppa saama.


Vaata veel

0 kommentaari